søndag 8. mai 2011

Dette er hva jeg har sådd;)

Lille Grønnsaksåkeren:

 Så har jeg jo så flott drivhus;)))
Håper liksom på at det skal dukke opp noen tomater inni her etter hvert da, men jeg har jo bare putta frø direkte oppi, ikke forkulturert.

Har to blomsterkasser oppe ved husveggen, en med tomater og en med jordbær.

Et blomsterbed med beatepoteter, en slags salat jeg ikke aner hva er, bare fikk noen frø av en venn av mannen:) Tynt med gressløk oppi der og så har jeg gravd ned en løk, men ene hunden graver den hele tiden opp igjen:S Må nok gjerde inn alt etterhvert er jeg redd:S

Har en bitteliten potetåker med pimpernellpoteter

Så kjøpte jeg sette løk på plantasjen for 6dager siden. Må lage meg plass til de også å få satt dem ned. Det er rødløk, vanlig gul løk og oval løk:) Juksa å kjøpte meg to småplanter, den ene er tomatplante, den andre er paprika;)

Ellers har jeg jo litt gressløk som spirer uti den gamle jordbæråkeren som en gang var her.

Tror jeg kommer til å fryse ned litt til vinteren:)

Jeg skal fryse ned grønnsaker også dersom det kommer noe da?


De aller fleste grønnsakene må forvelles (kokes hurtig og så avkjøles)
Varmebehandlingen grønnsakene får ved forvelling må til for å stoppe enzymenes virksomhet og hindre forskjellige kjemiske forandringer i fryseren og under opptiningen.

forvelling
Du skal alltid begynne med å rense og vaske grønnsakene.

Blomkål og brokkoli deles i passe serveringsbuketter. De kan med fordel ligge i vann tilsatt salt i 15min for å få ut evt. småkryp. Ellers må aldri rå grønnsaker bli liggende i vann.
Forvell små porsjoner av gangen (ca. ½-1 kg.). Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i rikelig med kokende, usaltet vann.

Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp.
Flytt grønnsakene over i isvann til avkjøling og for å stoppe evt. videre koking innvendig i produktet. La dem ligge like lenge som forvellingstiden. Feks.Fyll opp en balje eller (helt ren) oppvaskkum med kaldt vann og isbiter.

La de avkjølte grønnsakene renne godt av på risten eller papirhåndkle , pakk og frys dem straks.
Asparges: Har lett for å bli treet ved dypfrysing. Bruk friske, hvit og tynne asparges. Skjær vekk det som er treent. Forvelles 3 minutter.
Bønner: Må strengles omhyggelig, forvelles 2 minutter. Holder seg opp til 1 år.
Blomkål: Må deles i buketter, forvelles 3 minutter. Kokes frosne. 8-10 mnd.
Brokkoli: Egner seg meget godt for dypfrysing, forvelles 3-4 minutter. Holder 1 år.
Dill: Blad og blomsterstand fryses i små plastposer.
Erter: Margerter egner seg best, forvelles 1 minutt. Holder seg i ett år.
Fennikel: Skrelles og deles i 4. Forvelles i 3-5 min. Holder 6 mnd.
Gressløk: Skylles, tørkes og klippes ferdig, fryses i små plastposer.
Grønnkål: Bladstilkene fjernes, bladene dampes 3-5 min., hakkes eller males på kjøttkvern, has i plastposer
Gulrot: Skrelles og skjæres i skiver. Forvelles 2-3 minutter. Tilberedes frosne og holder 9-12 mnd.
Hodekål, rødkål og spisskål: Snittes, forvelles 4 minutter. Fryses i poser som ristes lett. Holder 10 mnd.
Kålrot: Små kan fryses hele mens større deles i biter. Forvelles i 2-3 minutter. holder opp til 8 mnd.
Løk: Løk i skiver fryses direkte. Større hele løk forvelles 2 min. Pakkes godt pga smak.
Mais: Dekkblad og tråder fjernes, forvelles 10 min. Pakkes for seg. Holder 1 år.
Paprika: Renses og skjæres i strimler.Ingen forvelling. Holder 6-8 mnd. Gjelder og chili.
Pepperrot: Små stykker passe for ett måltid, eller den kan rives ferdig på råkostjern.
Persille: Skylles og tørkes, pakkes i små plastposer.
Purre: Skjæres i mindre stykker, forvelles 2 min. Holder 1 år.
Rosenkål: Egner seg meget godt for dypfrysing, forvelles 4 min. Holder 1 år.
Rødbeter: Kokes hele i 10-20 minutter. Deles i biter og fryses i bokser. Holder 6 mnd.
Savoykål: Snittes i strimler og forvelles 3 minutter. Holdbar 1 år.
Selleri: Kuttes i terninger. Forvelles 3 minutter. Holder 1 år.
Snittebønner: Strengles godt, forvelles 3 min., snittes etterpå, ellers vil for mye næringsstoffer gå ut i forvellingsvannet
Spinat: De tykkeste stilkene fjernes, bladene dampes ca. 3 min. De hele bladene fryses, eller spinaten hakkes. Holder 1 år.
Sukkererter: Strengles godt, forvelles i 1½ min., deles etter forvelling om nødvendig.
Suppekvast: Grønt fra persillerot, sellerirot og purre blir fines suppekvaster. Bind dem sammen til passende porsjoner og pakk dem i plast.
Stekt løk: Steking av løk tar lang tid, og lukten trenger gjennom hele huset. Stek en stor porsjon når løken er billig, og pakk den i passende porsjoner, tines i gryten ved svak varme.
Surkål og rødkål: her kan det lages store porsjoner når en har tid og lyst, og kålen er billig. Pakkes i passende porsjoner, tines i gryten ved svak varme.
Sopp: Alle spiselige sorter egner seg for dypfrysing. Renset, skyllet sopp legges i tørr gryte ved svak varme til noe av kraften siver ut. Gis et godt oppkok, avkjøles, fryses i kraften i passe porsjoner. Tines direkte i gryte eller panne. Holder bare 3-4 mnd.
Tomater: Renses og skylles. Fryses hele. Holder 1 år. Kan brukes i gryteretter.

Grønnsaker med sterk lukt (eks. løk) kan puttes i glass med skrulokk. Dette hindrer lukt i fryseren. Det er også lettvint å ta ut små porsjoner fra glasset om gangen.
 
Listen fant jeg på Matakademiet:
Her!

Der står det også om frysing av bær, kjøtt, fisk og skalldyr m.m

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.